Op De Ring verbouwen we een breed assortiment kleinfruit. Van rode bessen tot vijgen maar ook minder bekende fruitsoorten zoals Wijnbessen, kiwibessen en Thaibessen.

Kruisbessen

kruisbes mix

Rode-, groene-, gele-, grote-, kleine-, harige-, gladde-, zoete- en zure kruisbessen. We telen een grote variatie. Belangrijke rassen zijn Invicta, Hinonmaeki, Winhams, Muccurinus, Martlet en nog heel veel  andere. Vers geplukt en verkocht in juni, juli en augustus. Verwerkt en diepgevroren vrijwel het hele jaar beschikbaar. Veel informatie over kruisbessen vindt je op kruisbes.nl en proeftuin.eu

Bramen

Midden in de zomer, tot het begin van de herfst plukken wij bramen. Voor verse verkoop en voor verwerking in jams en sappen. De bramen zijn in het begin van het seizoen wat zuur en stevig. Meestal nog enigszins houdbaar. Later in het seizoen worden ze steeds zoeter en vaak kwetsbaarder. Eet bramen snel op. Als ze toch even bewaart moeten worden doe dat onderin de koelkast en haal de slechtere vruchten er tussenuit. Wij telen vooral het ras Chester omdat ze gezond zijn als struik en vrij stevig als vrucht.

Rode bessen of aalbessen

Eind mei, aan het eind van de lente, beginnen we met het plukken van de heerlijke rode bessen uit de boogkassen. Ze zijn van het ras Junifer. Een heel smakelijke soort die bovendien heel goed houdbaar is. De eerste rode bessen komen uit de boogkassen. Dit zijn foliekassen waar niet gestookt wordt. Ze worden gewoon warmer door het folie en de zon.Vanaf half februari gaan ze dicht en begint voor deze bessen de lente. De bessen buiten beginnen pas in april met bloeien en worden dan ook pas eind juni tot half augustus geplukt. Onze rassen buiten zijn Roodneus , heel donker rood, en Rovada, lekker, houdbaar, mooie trossen en een gezonde struik.

Witte bessen

De witte bes is een rode bes zonder rood. Bijzonder is ook dat de lekkerste rode bes, vinden wij, een witte is. Die lekkerste dat is de Werdavia. Een vroege witte bes, erg kwetsbaar bij slecht weer, en dus maar een korte periode leverbaar. Voor de liefhebber dus. Later in het seizoen plukken we ook de Blanka. Een wat grotere tros met stevige goudgele bessen.

Mirabelle de Nancy

De Mirabelle is een zeer gewaardeerd klein pruimpje. Lekker zoet, stevig en aromatisch. Een los pitje en niet erg sappig. Begonnen als experiment, telen we nu op verzoek van onze klanten ongeveer 300 bomen Mirabelle de Nancy. Dit is nog een echt ouderwets stukje boomgaard, met bomen waar je onderdoor kunt lopen. Mirabellen zijn heerlijk om zo te eten en ook fantastisch om te verwerken. Het pitje zit los en de pruimpjes zien er erg mooi uit, donker goudgeel, soms een oranje blosje en sproetjes.

Pruimen

Van veel soorten pruimen hebben wij een paar 20 jaar oude, bijna knoestige bomen staan. In juli Early Laxton, Sanctus Hubertus en Opal, gevolgd door Reine Claude, Jubileum, Avalon en nog veel andere. De hele zomer door pruimen in niet al te grote hoeveelheden. Altijd met goede uitleg over smaak, houdbaarheid en gebruiksmogelijkheden. De laatste pruimen van het seizoen oogsten we nog in oktober. Het zijn zoete, stevige pruimen van het ras Anna Spaeth.

Appels

De appelbomen op ons bedrijf zijn voor het grootste gedeelte gerooid. We hebben ooit de keuze gemaakt voor het zachtfruit en laten de grootschalige teelt van grootfruit over aan onze collega’s. Toch plukken we jaarlijks nog wat appels voor de kleiner klanten en ons appelsap. Deze appelbomen zijn blijven staan om de percelen bessen te onderbreken, windbeschutting te geven en natuurlijk ook nog voor de appelproductie. Verspreid over het bedrijf staan er ook nog wat hoogstambomen van verschillende appelrassen. Wij telen nog Karmijn de Sonnaville (zeer aromatisch), Goudreinette, Lemoenreinette,  Zoete oranje,  Ingrid Marie, Notarisappel, Gravensteiner , Glorie van Holland en Elstar.

Frambozen

Vooral omdat ze zo lekker zijn en consumenten ze zo graag kopen telen wij frambozen. Natuurlijk  telen wij ze graag, maar ze houden niet echt van onze Zeeuwse kleigrond. We telen zomerframbozen van het ras Tulameen en herfstframbozen van het ras Polka. Denk erom dat frambozen heel kort houdbaar zijn. Bewaar ze niet, eet ze op!

Vijgen, Roze vlierbloesem en kiwibessen

Wij proberen af en toe eens wat nieuws. 3 vijgenbomen staan hier al zo’n 15 jaar. 7 jaar geleden hebben we er nog eens 10 bijgeplant en afgelopen winter  zowaar een hele rij. De oogst is nog steeds erg onzeker. Vijgen groeien hier goed, maar kunnen last hebben van te strenge winters en van te wisselend voorjaarsweer. Nieuw voor 2015 worden de roze vlierbloesemschermen en de Japanse wijnbessen.

japanse wijnbes

Zwarte bessen, mispels, moerbeien, vlierbloesem, duindoorn en zo bloeit en groeit er nog van alles, wat we soms aan de vogels laten, maar soms ook plukken en laten verwerken.

Verwerkt product

confituur kruisbessen munt

confituur kruisbessen munt

Soms is het fruit te rijp of zijn er andere omstandigheden waardoor het fruit niet geschikt is voor verse consumptie. Meestal vriezen wij het fruit dan in en verkoopt Nautilus het fruit aan producenten van jams, sappen, ijs , wijn enzovoort. Jaarlijks laten we ook zelf een heel assortiment confitures, sappen en vruchtenbeleg maken. Deze producten worden door Nautlilus in zuid-west Nederland verkocht.